Gelukkig oud worden: zo doe je dat
‘En ze leefden nog lang en gelukkig.’ Sprookjes kunnen wel degelijk werkelijkheid worden. Uit onderzoek blijkt dat 60-plussers zich gemiddeld gelukkiger voelen dan jongere volwassenen. Maar je moet er wel wat voor doen.
Het leven is op orde. De arbeidzame periode zit er (bijna) op, de kinderen zijn de deur uit en met een beetje geluk hebt u ook nog het perfecte huis gevonden waarin u onbekommerd de dag kunt plukken. Of misschien bent u daar nog naar op zoek.
Even goed staat niets u in de weg om gelukkig oud te worden. Maar de vraag is: hoe bereik je dat?
Het geheim zit in ogenschijnlijk kleine dingen, die echter van het grootste belang zijn:
- Actief blijven.
- Een doel hebben.
- Voldoende bewegen én genoeg rust nemen.
- Gezond leven.
- Een positieve instelling hebben.
- Zelf de regie houden.
- Goede contacten met familie, buren en vrienden.
Grijs worden in de Blue zones
Er zijn verschillende plekken op de wereld waar mensen veel vaker dan elders ouder worden dan 100. En dat ook nog in goede gezondheid. Deze zogenaamde Blue zones bevinden zich in Japan (Okinawa), Italië (Sardinië), Californië (Loma Linda), Costa Rica (Nicoya) en Griekenland (Icaria).
Uiteraard is het interessant om te weten wat dit verschil veroorzaakt. Waarin onderscheidt hun levenswijze zich van die van ons?
‘Een relaxte levensinstelling – morgen is er weer een dag – voorkomt gestress’
Lekker relaxed
Onderzoeker Dan Buettner ontdekte een aantal overeenkomsten. Zo leven Blue zoners allemaal gezond. Ze roken niet en eten voornamelijk plantaardig: volle granen, noten, bonen en veel groenten. Ook nemen ze regelmatig wat kurkuma.
Ze bewegen veel, op natuurlijke wijze. Niks trendy zweten op de racefiets of beulen in de sportschool. Ze wandelen in de zon (goed voor vitamine D!) en schoffelen dagelijks in hun moestuintje – wat ook weer lekker meehelpt om aan al die verse groenten te komen.
Verder laten bewoners van de Blue zones zich niet opjagen. Hun relaxte levensinstelling – morgen is er weer een dag – voorkomt gestress. Een gouden motto, want stress verlaagt de werking van het immuunstelsel.
Een levensdoel
Buetner stelde ook vast dat Blue zoners geloven in een groter doel van het leven. Dat inspireert ze en geeft richting aan hun leven. Welk doel dat is, of welk doel iemand kiest, is niet eens zo belangrijk. De één gedijt bij het doen van vrijwilligerswerk, de tweede geniet ervan om een goed contact met de (klein)kinderen op te bouwen en weer een ander is in zijn element als hij elke dag verse soep kookt of piano leert spelen. Het gaat erom dat je zin hebt om aan de dag te beginnen. Je bent actief bezig en hebt het gevoel dat je ertoe doet.
Hecht netwerk
Vrijwel alle mensen in de Blue zones hebben hechte banden met familie en vrienden. Wie bijvoorbeeld op Okinawa (de Blue zone van Japan) wordt geboren, krijgt vanaf dag 1 een moai om zich heen. Een moai is een klein netwerk van leeftijdsgenoten. Hierop kun je terugvallen als dat nodig is of een ander steunen die jou nodig heeft. In Nederland is inmiddels een beweging voor senioren ontstaan die hierop geïnspireerd is.
‘Het leven is op elke leeftijd een avontuur’
Levenslang opbouwen
Een sociaal netwerk is voor iedereen een leven lang belangrijk. En het goede nieuws is dat je hier op elke leeftijd aan kunt werken. Waar het op neerkomt, is dat je goed moet nadenken over jezelf. Wat doe ik graag? Wat wil ik? Wat heb ik te bieden, wat vinden anderen leuk aan mij? En welke mogelijkheden zijn er?
Je kunt lid worden van een wandelclub, een helpende hand bieden aan buurtgenoten of een activiteit gaan doen waar je mensen tegenkomt die dezelfde doelen of idealen hebben.
Een vriendelijk praatje bij de bakker biedt al een basaal gevoel van saamhorigheid. Juist die kleine babbeltjes zijn veel waard, en kunnen geleidelijk uitgroeien tot meer. Vriendschap ontstaat immers stapsgewijs. Even goed hoeft niet elk contact per se tot een nauwe band te leiden. Er bestaan immers allerlei gradaties in relaties met anderen. Maar alles bij elkaar ontstaat er zo een aangenaam sociaal leven.
Kwestie van mindset
‘Geef mij de kracht om te veranderen wat ik kan veranderen, de moed om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen en de wijsheid om het verschil te zien,’ is een bekende uitspraak van de filosoof Epictetus:
Steeds meer rimpels, ouderdomskwaaltjes, het idee hebben dat je maatschappelijk minder meetelt: alles wat met ouder worden gepaard gaat, is niet altijd makkelijk te accepteren. Daar kun je je veel zorgen over maken. Maar je kunt het ook van een andere kant bekijken. Door jezelf af te vragen: wat zou en kan ik veranderen?
De kunst van het gelukklg zijn zit in kleine dingen. En dan is geluk wel degelijk maakbaar. Wie onvermijdelijke beperkingen kan aanvaarden en daarbinnen oplossingen ziet of nieuwe mogelijkheden zoekt, bewaart de regie over zijn leven. Dat geeft een sterk en onafhankelijk gevoel. Ook iets waar mensen bij gedijen. Het leven is op elke leeftijd een avontuur.
Groupius Wonen ontwikkelt smaakvolle levensloopbestendige woningen. Door middel van slim ontworpen gebouwen en handige technische oplossingen groeit de woning met de (zorg)behoefte mee, zonder dat men daar nu iets van ziet. De locaties zijn goed bereikbaar, dichtbij winkels en altijd in de buurt van eerstelijnszorg zoals een huisarts. Hier kunt u comfortabel verblijven, veilig wonen en in contact komen met bewoners en mensen van buiten op de speciaal daarvoor ontworpen ontmoetingsplekken.