Verhuizen – 6 argumenten die je onnodig belemmeren
Verhuizen is een klus waar veel mensen tegenop zien en daarom zo lang mogelijk uitstellen. Lees hier 6 argumenten die je onnodig belemmeren bij de keus om op zoek te gaan naar een nieuwe woning.
1. Waarom zou ik hier nu al over nadenken?
Vandaag staat u nog midden in het leven. Dus waarom nu al voorbereidingen treffen voor ‘later’?
Natuurlijk is nadenken over een nieuwe, toekomstbestendige woning geen must. Laat staan iets wat u direct moet beslissen. Maar overpeins toch eens of uw huidige stek ook over een aantal jaren nog volledig kan voldoen aan uw wensen. Behoeftes veranderen – en daarmee het woongenot.
Als nu al duidelijk is dat eventuele aanpassingen lastig uitvoerbaar zullen zijn, wat let u dan om vast eens rond te kijken naar andere opties? Wat je aandacht geeft groeit. Dat geldt ook voor het wennen aan een nieuwe stap en aan het vormgeven daarvan.
Bovendien is het een onmiskenbaar voordeel om je op je gemak en ongedwongen te kunnen oriënteren. Waar zou ik willen wonen? Wat verwacht ik van een nieuw appartement? Waar heb ik behoefte aan?
‘Wat je aandacht geeft groeit. Dat geldt ook voor het wennen aan een nieuwe stap en aan het vormgeven daarvan’
2. Verhuizen is zo’n gedoe
Een verhuizing is inderdaad veel werk. Uitzoeken, inpakken, stoffering voor vloeren en ramen uitzoeken, adreswijzigingen doorgeven aan providers en instanties, het oude huis leeghalen en opruimen. Maar voor alles is een oplossing.
- Wie tegen het in- en uitpakken opziet, hoeft dit niet zelf te doen. Verhuisbedrijven zijn erin gespecialiseerd. Ze werken snel, pakken in één dag alles in en zetten het in de nieuwe woning precies zo neer als u het wilt. Verder zijn er legio hulptroepen in te roepen, variërend van (klein)kinderen, opruimcoaches, klusjesmannen en schoonmaakploegen tot professionele verhuizers.
- De meeste zaken rond een verhuizing kunt u online of telefonisch regelen. Dat scheelt veel tijd en energie.
- Verhuizen heeft ook leuke kanten. Kiezen welke kleur verf of behang er op de muren komt, vloerbedekking uitzoeken, versleten spullen vervangen. Zien hoe mooi dat ene schilderij of die stoel nu opeens uitkomt, het beste plekje zoeken voor uw accessoires en genieten van zorgeloos comfort. Een verhuizing betekent ook: een fris en opgeruimde nieuwe start.
Vanzelfsprekend zijn er ook woonoplossingen waarbij u meer ontzorgd wordt. U hoeft dan zelf niet veel te doen en kun zo in u nieuwe huis intrekken.
3. Als ik verhuis, kan ik niet alles meenemen.
Elke levensfase kent zijn eigen behoeftes. Een groter huis inruilen voor een comfortabel maar kleiner appartement, betekent dus keuzes maken. Maar veel keuzes blijken vaak erg voor de hand te liggen. Is er nog steeds een eettafel nodig voor acht personen? Of mag het ook een maatje kleiner? Zo niet: is een uitschuifmodel dan handig? Is er nog altijd behoefte aan een 24-delig servies? Móet er meer dan één logeerbed mee?
Een praktische tip: denk vanuit uw eigen belang. Kies eerst alles wat u zelf dagelijks gebruikt – en dus niet wat er nodig is voor bezoek en/of logees – en waar u aan gehecht bent. Daarna bekijkt u wat er nog meer in de nieuwe woning past – en waar u behoefte aan hebt.
4. Hoe raak ik al die overbodige spullen kwijt?
De hele inventaris eens doorlichten en weggooien, verkopen of weggeven wat u niet meer nodig hebt, werkt erg bevrijdend. Het biedt ruimte in het huis en in het hoofd. Vervolgens zijn er meestal genoeg liefhebbers voor alles wat u niet meer nodig heeft. Bied uw kinderen de eerste keus, maak studenten die op kamers gaan blij, zet spullen op Marktplaats, hang een kaartje op in de supermarkt of bel de Kringloopwinkel.
Meer handige opruimtips vindt u hier.
‘Overbodige spullen wegdoen werkt bevrijdend. Het biedt ruimte in het huis en in het hoofd’
5. Ik ken daar niemand
Als u kiest voor het comfort van een toekomstbestendige woning kunt u er zeker van zijn dat u daarmee niet in een isolement belandt. Integendeel: u zult in de nieuwe omgeving veel gelijkgestemden vinden. En er zal alle gelegenheid zijn om anderen te ontmoeten.
Vriendschappelijke banden hebben uiteraard tijd nodig om te groeien. Maar ze beginnen vaak met een eerste groet, een praatje bij de voordeur, een kopje koffie ter kennismaking, het ontdekken van gemeenschappelijke interesses.
6. Een nieuwe omgeving: ik weet er de weg niet
Verhuizen betekent niet altijd dat u uw vertrouwde omgeving verlaat. In de eigen woonplaats kunnen er ook verschillende mogelijkheden zijn.
En als u wél voor een andere stad kiest, is dat toch ook weer een avontuur? Hoe leuk is het niet om mooie winkels, gezellige restaurantjes en nieuwe bezienswaardigheden te ontdekken. Los daarvan: ergens onbekend zijn, duurt maar heel even. Binnen enkele dagen weet u gegarandeerd feilloos alle voorzieningen in de naaste omgeving te vinden. Voor de rest kunt u op uw gemak rondkijken of anderen vragen om u wegwijs te maken.
Elke nieuwe start, hoe fijn en gewenst ook, vraagt tijd. Tijd om te wennen, te settelen, je thuis te voelen. Bij de een gaat dat sneller dan bij de ander. Maar gemiddeld duurt het toch wel een jaar om je een nieuwe woning en/of woonomgeving eigen te maken. Laat de tijd dus gewoon haar werk doen, en laat u niet te snel ontmoedigen omdat u uw oude buurtje mist of uw draai nog niet helemaal gevonden hebt. Immers: wat je aandacht geeft, groeit. Dat geldt ook voor het plezier dat u kunt ontlenen aan zorgeloos wonen.
Groupius Wonen ontwikkelt smaakvolle levensloopbestendige woningen. Door middel van slim ontworpen gebouwen en handige technische oplossingen groeit de woning met de (zorg)behoefte mee, zonder dat men daar nu iets van ziet. De locaties zijn goed bereikbaar, dichtbij winkels en altijd in de buurt van eerstelijnszorg zoals een huisarts. Hier kunt u comfortabel verblijven, veilig wonen en in contact komen met bewoners en mensen van buiten op de speciaal daarvoor ontworpen ontmoetingsplekken.