Langer thuis wonen – waar kunt u hulp bij krijgen?
Langer zelfstandig thuis wonen is het devies. Buiten het feit dat zelfstandigheid gestimuleerd wordt vanuit de overheid, wil iedereen natuurlijk zo lang mogelijk op zijn eigen vertrouwde plek blijven wonen.
Het is belangrijk dat uw woning comfortabel, veilig en toegankelijk is, ook als onverhoopt in de toekomst minder goed ter been bent. Waar u hierbij op moet letten, vertelden we eerder toen we schreven over het toekomstbestendig maken van uw woning.
Voor veel taken hulp te krijgen
Naast een fijne woning zijn er terugkerende taken waar u hulp bij kunt krijgen. Met wat ondersteuning blijft zelfstandig wonen zelfs tot op zeer hoge leeftijd een haalbare kaart. De mogelijkheden voor hulp van buitenaf hebben we voor u op een rij gezet.
- Als iedere dag een maaltijd koken een uitdaging wordt, zijn er veel mogelijkheden om toch gevarieerd en gezond te blijven eten. In bijna iedere gemeente kunt u gebruik maken van een maaltijdservice (ook wel Tafeltje Dekje genoemd). Zij zorgen voor een warme maaltijd en de volgende dag wordt de vuile afwas weer meegenomen. Via Thuisafgehaald.nl is het mogelijk om een bijzondere thuiskok in de buurt te vinden, die op vaste dagen voor u kookt.
- Het huis schoonmaken wordt op een gegeven moment een fysiek zware klus. Een schoonmaakhulp biedt hierbij uitkomst. Hij of zij neemt veel taken en zorgen uit handen, met name als het gaat over de grotere klussen. Snel een hulp vinden kan bijvoorbeeld via helpling.nl
- Als u wat verder van de supermarkt weg woont kan het zijn dat het doen van de boodschappen lastig wordt. Dit hoeft geen probleem te zijn. Verschillende supermarkten bieden de mogelijkheid om online de boodschappen te bestellen en deze thuis te laten bezorgen. Ook kunt u persoonlijke hulp krijgen ter ondersteuning. Zo kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van dinst.nl. Zij bieden u één persoon die regelmatig langskomt om te helpen bij taken in de huishouding, waaronder het doen van de boodschappen.
- Als er onverhoopt een zorgvraag ontstaat, zijn er verschillende manieren om hier invulling aan te geven. Buurtzorg is een thuiszorgorganisatie, die werkt met kleine teams die bestaan uit (wijk)verpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden.
- Tot slot zij er waarschijnlijk ook familie, vrienden en kennissen in de buurt die het leuk vinden om af en toe te helpen, of om gewoon eens per week op de koffie te komen. Om de hulp te organiseren bestaat de Fello-app, waarbij de poule aan mantelzorgers zicht heeft zicht op wie er wanneer op bezoek gaat én of de boodschappen nog gedaan moeten worden.
Deze bijdrage is een gastblog van Fello. Een gedeelde online agenda waarmee u samen voor een familielid zorgt.