Wel of niet nu verhuizen – 6 afwegingen
Regeren is vooruitzien, en dat geldt uiteraard ook voor het eigen woonbeleid. Ook al bent u de koning te rijk met uw huidige woning, even stilstaan bij de toekomst is geen slecht idee. Want is uw huis over tien jaar nog steeds een paleisje? Zes overwegingen om eens over na te denken.
1. Wil ik in deze buurt oud worden?
Hoe belangrijk vindt u het om in uw vertrouwde omgeving te blijven wonen? Natuurlijk: u kent overal blindelings de weg, het huis is u dierbaar en de buurtbewoners zijn bekend. Toch is het zinvol om het volgende checklistje na te gaan.
- Zijn winkels, een apotheek, de huisarts, de kapper, het openbaar vervoer en andere voorzieningen op loopafstand en zonder obstakels bereikbaar?
- Hebt u een prettige relatie met uw directe buren en buurtgenoten?
- Stel dat u op termijn een helpende hand nodig hebt: wonen er dan potentiële mantelzorgers (kinderen, vrienden, buren) in de nabije omgeving?
- Kunt u makkelijk in en uit uw huis komen – ook als u misschien wat minder goed ter been bent?
- Als u een partner hebt: kunt u in dit huis en in deze buurt ook in uw eentje comfortabel wonen?
2. Wil ik in de buurt van mijn kinderen wonen?
Vlak bij uw kinderen wonen kan behalve gezellig heel handig zijn. Bijvoorbeeld omdat u makkelijk bij elkaar kunt binnenwippen. En opa en oma zijn natuurlijk ook een geweldige opvang voor de kleinkinderen. Ideaal voor werkende ouders, die dan ook een steeds groter beroep op hun eigen ouders doen.
De afgelopen vijf jaar steeg het aantal grootouders dat op de kleinkinderen past zelfs van 58 procent naar 72 procent. Daarmee is Nederland koploper in Europa. Tegelijkertijd zijn niet alle opa’s en oma’s hier zo enthousiast over: ze vinden het vaak te zwaar.
Dat is dus wel een puntje om even over na te denken. Als u geniet van het oppassen, is er natuurlijk geen enkel probleem. Maar als u een (te) grote aanslag op uw tijd en energie voorziet, is het misschien slimmer om juist wat verder te gaan wonen.
Tip: Of u nu dichtbij of veraf woont: geef sowieso uw grenzen aan. Maak goede afspraken met uw kinderen over het oppassen.
3. Waar geniet ik van?
U houdt van golfen. Of u gaat graag naar concerten, theater, musea of de bioscoop. U vindt het heerlijk om spontaan uit eten te gaan, een cursus te volgen, met vrienden af te spreken, uitgebreid te shoppen of een terrasje te pakken. Of u geniet juist van stevige boswandelingen, uitwaaien aan zee of een mooie fietstocht.
Zolang u mobiel bent – fiets, auto, openbaar vervoer – zal waarschijnlijk niets u weerhouden om te doen wat u fijn vindt. Ook niet als u een poosje onderweg bent om uw doel te bereiken.
De vraag is: hebt u het er straks ook nog voor over om die afstand af te leggen? Of is het dan juist fijner om wat dichter bij uw favoriete activiteiten te wonen? Een andere locatie maakt in dat geval uw wereld groter en uw leven makkelijker.
Tip: Zet eens op een rijtje waar u graag naartoe gaat en hoeveel tijd en/of geld het u kost om daar te komen.
‘Een andere locatie kan uw wereld groter en uw leven makkelijker maken’
4. Hoe eenvoudig is mijn huidige woning toekomstbestendig te maken?
Stel dat er te zijner tijd een renovatie nodig is omdat u met fysieke problemen te maken krijgt. Zijn de noodzakelijke aanpassingen dan makkelijk aan te brengen? Denk bijvoorbeeld aan:
- Een traplift.
- Een veilige trap met tweede trapleuning en verlichting.
- Een extra toilet op een bovenverdieping of een tweede badkamer op de begane grond omdat u of uw partner beneden gaat slapen.
- Het verwijderen van drempels, zodat het rijden met een rollator of rolstoel probleemloos verloopt. En zijn de gangen en deuren hier breed genoeg voor?
- Handgrepen bij het toilet.
- Een zitdouche en een thermostaatkraan in een ruime(re) badkamer.
- Makkelijk bij de bovenkastjes in de keuken kunnen, zonder op een krukje te hoeven staan.
- Een drempelhulp of oprijplaat bij de voordeur en de deur naar de tuin of het balkon.
- Goede verlichting bij voor- en achterdeur.
- Een video-intercom met elektronische deuropener in een bovenhuis.
Veruit de meeste ongevallen vinden om en in het huis plaats, waarbij valpartijen het hoogste scoren. Alle reden dus om uw woning zo veilig mogelijk te maken. Een huis verbouwen is echter duur. En op latere leeftijd krijgt u vaak minder eenvoudig een lening.
Tip: Laat eens een ergotherapeut van de gemeente naar uw huis kijken. Behalve een deskundig advies over handige aanpassingen, kunnen zij u ook vertellen of en voor welke vergoedingen u eventueel in aanmerking komt.
5. Wat zijn de voor- en nadelen van een nieuwe woning?
Een nieuwe woning biedt in de eerste plaats alle comfort en veiligheid. Zo’n woning is idealiter gelijkvloers en drempelloos, beschikt over een moderne keuken en royale badkamer en diverse praktische voorzieningen. Zoals een video-intercom, een lift in het gebouw, inpandige afvalcontainers en parkeerplek voor de deur. Meestal zijn deze woningen centraal gelegen, in de nabijheid van winkelcentra en het openbaar vervoer.
En de nadelen? Tja, het kost altijd even tijd voordat u helemaal gesetteld bent en zich thuisvoelt in de nieuwe omgeving. Als u nu over een groot huis beschikt, zult u waarschijnlijk eens kritisch naar de inventaris moeten kijken: wat gaat mee, wat kan weg? Lees hiervoor ook eens het artikel met tips over opruimen als u naar een kleinere woning verhuist.
‘Soms is een ingewikkeld dilemma gewoon een kwestie van de voor- en nadelen afvinken’
6. Moet ik hier nu al over nadenken?
Niets moet. Maar het is een feit dat we ons het meest gelukkig voelen als we de regie in eigen hand hebben. We willen nu eenmaal graag onafhankelijk zijn en zelf bepalen wat er wanneer gebeurt. Dat gevoel bereikt u onder meer door te plannen en tijdig uw strategie te bepalen.
Want áls u of uw partner hulpbehoevend wordt en het niet mogelijk blijkt om uw huidige woonruimte daarop aan te passen, bent u vaak gedwongen om te verkassen. Helaas is er dan meestal weinig keus in het aantal beschikbare woningen.
Regeren is vooruitzien. Soms is een ingewikkeld dilemma gewoon een kwestie van de voor- en nadelen afvinken. Als dat vervolgens leidt tot zorgeloos woongenot, is dat natuurlijk wel de kroon op uw werk.
Groupius Wonen ontwikkelt smaakvolle levensloopbestendige woningen. Door middel van slim ontworpen gebouwen en handige technische oplossingen groeit de woning met de (zorg)behoefte mee, zonder dat men daar nu iets van ziet. De locaties zijn goed bereikbaar, dichtbij winkels en altijd in de buurt van eerstelijnszorg zoals een huisarts. Hier kunt u comfortabel verblijven, veilig wonen en in contact komen met bewoners en mensen van buiten op de speciaal daarvoor ontworpen ontmoetingsplekken.