Hoe vind je een woning op oudere leeftijd?
Overweegt u om eens te gaan uitkijken naar een nieuwe woning waar u comfortabel en levensloopbestendig kunt wonen? Dan zijn er in feite twee vragen die ertoe doen om gericht op huizenjacht te kunnen gaan. Wat zijn uw persoonlijke wooncriteria? En wat voor type woning zoekt u? Heeft u het antwoord op deze vragen helder, dan kan de daadwerkelijke zoektocht starten. Wij geven u praktische tips en een overzicht van websites waar u uw volgende woning kunt vinden.
Wat zijn uw criteria?
Hoe ziet een ideale woning eruit? Dat verschilt per persoon. Wel ziet iedereen zich geconfronteerd met dezelfde vragen waarover nagedacht moet worden. Want als u nu goed bedenkt wat u wilt, kunt u vervolgens een stuk gerichter zoeken. Daarom is het handig om eens op papier te zetten wat uw specifieke woonwensen zijn.
Stad of streek
Voorop staat de afweging waar u straks wilt wonen. In dezelfde buurt waar u nu zit? Wilt u misschien meer centraal wonen en naar een stad verhuizen? Of juist liever naar een landelijke omgeving? Wellicht dichter bij de kinderen, familie of vrienden? Als de reisafstand tussen wonen en werken geen rol meer speelt, staan immers alle wegen open.
‘Als de reisafstand tussen wonen en werken geen rol meer speelt, staan alle wegen open.’
Kopen of huren
Vervolgens rijst de vraag hoe u het liefst wilt wonen. Wilt u kopen of huren? Aan beide opties kleven voor- en nadelen. Uit onderzoek blijkt overigens dat veel senioren die nu nog een koopwoning hebben, bij voorkeur naar een huurwoning overstappen. Logisch, want daardoor hoeven ze zich niet meer druk te maken over het onderhoud. Dat is een hele zorg minder.
Welke voorzieningen
En wat voor soort woning wordt het dan? Is het bijvoorbeeld belangrijk dat er een tuin bij het huis is? Of verlangt u juist naar het gemak van een comfortabel appartement met balkon? Wilt u indien nodig kunnen beschikken over seniorenvoorzieningen in de directe omgeving? Ook de duurzaamheid van de woning kan een rol spelen. Denk aan zonnepanelen, warmtepompen en elektrisch koken.
Over het algemeen vinden senioren wooncomfort (zoals een luxe badkamer en keuken, een lift in het complex) en een aangename, veilige omgeving belangrijker dan de woonoppervlakte. Die extra slaapkamer(s) zijn geen vereiste meer.
Wat daarnaast meetelt zijn winkels, horeca, gezondheidscentra en openbaar vervoer op loopafstand. En natuurlijk voldoende parkeermogelijkheden voor de deur.
Alleen of samen
Verder kunt u bedenken met wie u uw nieuwe woonlocatie wilt delen. Als u een partner hebt ligt het antwoord voor de hand. Maar zowel voor stellen als singles zijn verschillende opties voorstelbaar.
Misschien wilt u graag samenwonen met vrienden. In dat geval moet u gezamenlijk op jacht naar een geschikte plek. Dat vereist overigens wel een gedegen afstemming. Hier vindt u meer over de in’s en out’s van samenwonen met vrienden. Deelname aan een bestaande woongroep is ook een mogelijkheid.
Als u het prettig vindt om gelijkgestemden om u heen te hebben met wie u niet per se bevriend bent, kunt u denken aan woonhofjes, een serviceflat of toekomstbestendige appartementencomplexen. Bekijk hier het overzicht met de verschillende woonvormen speciaal voor ouderen.
Hoe vind je een woning?
Tot slot volgt de hamvraag: hoe vind je een nieuwe woning? Dat het niet meevalt om iets te krijgen dat aan alle wensen voldoet, is een feit. Zo is er op dit moment een groeiend tekort aan zelfstandige toekomstbestendige appartementen in de vrije sector. En dat niet alleen in de grote steden. Vrijwel alle regio’s in Nederland kampen met een gebrek aan geschikte woningen, blijkt uit onderzoek van onder meer het CBS. Naar verwachting zal het huidige tekort van 32.000 appartementen over pakweg 20 jaar opgelopen zijn tot circa 52.000. Ergo: er moet snel worden bijgebouwd.
‘Vrijwel alle regio’s in Nederland kampen met een gebrek aan levensloopbestendige appartementen.’
Waar zoeken?
Het is dus zaak om u tijdig te oriënteren. Dat kan via een aantal kanalen:
- Op funda.nl vindt u zowel koopwoningen als huurwoningen in de vrije sector
- Via woningnet.nl worden sociale- en vrijesectorhuurwoningen aangeboden door woningcorporaties en makelaars.
Over Sociale Huur
Voor sociale huur geldt vanaf 2019 een inkomensgrens van 38.035 euro per jaar. Het is in sommige gevallen mogelijk om voor deze woningen huurtoeslag aan te vragen. In 2019 ligt de huurtoeslaggrens voor alleenstaande AOW’ers op 22.675 euro. Voor meerpersoonshuishoudens – vanaf AOW-leeftijd – geldt een limiet van 30.800 euro.Daarnaast bestaan er verschillende voorrangsregelingen voor sociale huurwoningen. Deze gelden bijvoorbeeld voor 65-plussers, voor woningzoekenden met een medische of WMO-indicatie, voor degenen die een grote huurwoning willen verruilen voor een kleiner huis of een hooggelegen appartement voor een benedenwoning. Per gemeente variëren de mogelijkheden en de daaraan gekoppelde voorwaarden. Een wooncoach voor 65-plussers kan u hierover informeren en helpen bij het zoeken. Op dit moment zijn wooncoaches voornamelijk actief in de randstad.
-
- Naar vrije sector huurwoningen kunt u speuren op sites als huurwoningen.nl, rooftrack.nl en parius.nl.
Het aanbod op deze sites overlapt elkaar vaak. Huurwoningen worden echter altijd door maar één makelaar of corporatie aangeboden. Als u op een woning reageert, kunt u zich dus niet voor hetzelfde huis of appartement ook nog via een andere woningsite inschrijven. Zoekt u in een bepaalde wijk? Dan is het handiger om rechtstreeks met woningcorporaties of makelaars in dat gebied contact op te nemen, of regelmatig hun site te checken.
- Naar vrije sector huurwoningen kunt u speuren op sites als huurwoningen.nl, rooftrack.nl en parius.nl.
-
- woonz.nl is een handige site als u specifiek naar seniorenwoningen zoekt of naar appartementen met extra service of zorgmogelijkheden.
-
- Meestal wordt minder snel gedacht aan zorginstellingen. Zij beschikken echter over serviceflats en seniorenwoningen, waarbij u desgewenst gebruik kunt maken van extra voorzieningen.
-
- Gaat u samenwonen met vrienden? Dan zou u gezamenlijk een pand kunnen kopen dat in eerste instantie minder voor de hand ligt, en dat laten verbouwen tot aantrekkelijke eenheden. Denk bijvoorbeeld aan een kerkgebouw, een kantoorpand, klooster of grote boerderij.
- Tot slot kunt u uw licht opsteken bij projectontwikkelaars, en u bijtijds laten informeren over op handen zijnde nieuwbouwplannen.
Groupius Wonen ontwikkelt smaakvolle toekomstbestendige woningen. Door middel van slim ontworpen gebouwen en handige technische oplossingen groeit de woning met de (zorg)behoefte mee, zonder dat men daar nu iets van ziet. De locaties zijn goed bereikbaar, dichtbij winkels en altijd in de buurt van eerstelijnszorg zoals een huisarts. Hier kunt u comfortabel verblijven, veilig wonen en in contact komen met bewoners en mensen van buiten op de speciaal daarvoor ontworpen ontmoetingsplekken.