Inspirerende woonplek vermindert vereenzaming
Of je nou 20 of 80 bent: iedereen heeft behoefte aan sociaal contact. Helaas krimpen netwerken met het stijgen van de leeftijd sterk in. Daarmee neemt de kans op vereenzaming veelal toe. Een comfortabele, inspirerende woonomgeving met gelijkgestemden biedt dan nieuwe perspectieven.
De cijfers zijn helder: eenzaamheid neemt toe met de leeftijd. Tot circa 75 jaar kampt een derde van de mensen met gevoelens van eenzaamheid. Daarna stijgt dat percentage tot circa 40 procent. Van de 85-plussers voelt meer dan 60 procent zich eenzaam.
Op zich is het niet zo vreemd dat vooral senioren het gevoel hebben dat ze sociaal geïsoleerd raken. Dat gegeven is inherent aan de levensfase. Pensionering, het overlijden van vrienden en familieleden op leeftijd en het afnemen van mobiliteit spelen immers een rol.
Netwerk versterken
De beste bescherming tegen eenzaamheid, stelt het rapport Sociaal konvooi en eenzaamheid (2011), is een divers en robuust sociaal netwerk. Het rapport gaat uit van drie tot zes mensen in de nabije omgeving op wie iemand moet kunnen rekenen.
Wie kinderen heeft kan daar over het algemeen makkelijk een beroep op doen. Als zij echter verder weg wonen, wordt langskomen al snel iets wat ‘gepland’ moet worden.
Los daarvan is alléén contact met de kinderen niet genoeg. Het is prettig en stimulerend om ook met anderen op te trekken. Maar hoe verbreed je dat netwerk? En biedt de huidige woonomgeving hiervoor nog voldoende perspectief?
‘De beste bescherming tegen eenzaamheid is een divers sociaal netwerk.’
Een goede buur is beter dan een verre vriend. Clichés zijn altijd waar. Een belangrijke voorwaarde is wel dat het met die buren matcht. Veel senioren, met name in steden, merken echter dat de buurt waarin ze al jaren wonen zich steeds meer verjongt. Vertrouwde leeftijds- en buurtgenoten verdwijnen langzaam maar zeker uit beeld.
Al staat iemand nog zo open voor nieuwe contacten, het is voorstelbaar dat die in de directe omgeving niet voorhanden zijn. Er zijn vaak geen gelegenheden of activiteiten meer waar men nog gelijkgestemden ontmoet.
Nieuwe initiatieven noodzakelijk
Het faciliteren van dit soort voorzieningen valt onder de verantwoordelijkheid van de overheid. Tegelijkertijd kampen vrijwel alle gemeentes met een ander, groeiend probleem: hoe realiseren zij voor hun oudere inwoners voldoende levensloopbestendige woningen?
In 2040 telt Nederland 4,7 miljoen 65-plussers. Dat is meer dan een kwart van de totale bevolking (CBS). Alleen al in de vrije sector is op dit moment een tekort van 32.000 zorgappartementen. Als er niet snel wordt bijgebouwd, zal dit aantal in 2040 bijna verdubbeld zijn.
Kortom: de situatie vraagt om een adequaat huisvestingsbeleid. De markt is rijp voor initiatieven die senioren het gewenste totaalpakket verschaft. Comfortabele, levensloopbestendige appartementen, gebouwd in een omgeving waar men midden in het leven kan blijven staan. Waar een gevarieerd aanbod aan contactmogelijkheden met andere bewoners en interactie met de buurt onbekommerd en ongecompliceerd gerealiseerd kunnen worden.
‘De markt is rijp voor initiatieven die senioren het gewenste totaalpakket verschaft.’
Alle voordelen bij elkaar
Woonoplossingen zoals Groupius Wonen die momenteel ontwikkelt, bieden wat dat betreft alle voordelen. De stijlvolle, levensloopbestendige appartementen, voorzien van innovatieve oplossingen, lijken in geen enkel opzicht op traditionele seniorenwoningen.
De mogelijkheid om actief deel te blijven uitmaken van de maatschappij staat centraal. De wooncomplexen beschikken daarom over diverse recreatieruimtes – zoals een tuin, een atelier, een keuken, een sportzaal en horecagelegenheden – die uitnodigen tot gezamenlijke activiteiten. Niet alleen komt men hier in een relaxte sfeer medebewoners tegen; ook buurtbewoners zijn er welkom. Dat intensiveert het gevoel van verbondenheid met de wijk.
Zeker de iets jongere bewoners nemen vaak graag het initiatief om leuke dingen te regelen. Op die manier ontstaat een dynamische woonomgeving, waarin iedereen naar eigen voorkeur en belangstelling ergens aan kan meedoen.
‘Samen leuke dingen doen is een ontspannen manier om met anderen in contact te komen.’
Elk contact is waardevol
Het fijne is dat dit een heel ontspannen manier is om met anderen in contact te komen.
Even een praatje maken bij een kopje koffie. Of tijdens een activiteit kennismaken met bewoners die dezelfde interesse hebben. Wellicht is er een klik en groeit die geleidelijk uit tot een diepere band. Misschien blijft het bij nu en dan een babbeltje. Contact met anderen geeft immers in allerlei variaties en gradaties voldoening.
Zo kan op ongedwongen wijze een waardevol netwerk worden opgebouwd. Dat helpt eenzaamheid te verminderen. De enige voorwaarde is nu dat senioren de kans krijgen om met dat bouwen te kunnen beginnen.
Groupius Wonen ontwikkelt smaakvolle toekomstbestendige woningen. Door middel van slim ontworpen gebouwen en handige technische oplossingen groeit de woning met de (zorg)behoefte mee, zonder dat men daar nu iets van ziet. De locaties zijn goed bereikbaar, dichtbij winkels en altijd in de buurt van eerstelijnszorg zoals een huisarts. Hier kunt u comfortabel verblijven, veilig wonen en in contact komen met bewoners en mensen van buiten op de speciaal daarvoor ontworpen ontmoetingsplekken.