Dichterbij de kinderen wonen: de voor- en nadelen
Het klinkt ideaal: dicht bij de kinderen wonen. Of het ook zo uitpakt, verschilt vanzelfsprekend per familie en per situatie. Want er zitten zowel voor- als nadelen aan vast.
Als blijkt dat een huis niet echt geschikt is om hem aan te passen aan levensloopbestendige woonwensen, blijft er eigenlijk maar één optie over: op zoek gaan naar een nieuw onderkomen. Het grote voordeel van verhuizen op oudere leeftijd is dat de wereld in feite voor u open ligt. Reisafstanden tussen wonen en werken zijn immers niet meer van belang. U kunt dus gaan wonen waar u wilt. Dichter in de buurt van de kinderen wonen kan dan een overweging zijn. Die beslissing brengt wel de nodige overpeinzingen met zich mee. Een valkuil kan bijvoorbeeld zijn dat de wederzijdse verwachtingen te hoog liggen. Misschien verwacht u meer hulp en gezelligheid dan de kinderen kunnen waarmaken. Wellicht rekenen uw kinderen te veel op uw inzet als oppas.
Kortom: er schuilen wel wat haken en ogen aan. Vier voor- en nadelen op een rijtje.
‘Het grote voordeel van verhuizen op oudere leeftijd is dat de wereld voor u open ligt.’
De vier voordelen
Voordeel 1: Makkelijk contact
Even binnenwippen voor een kop koffie of een drankje. Bij elkaar blijven eten. Met uw zoon of dochter een film pakken film of een theatervoorstelling bezoeken. Gezellig samen shoppen. Als je bij elkaar in de buurt woont komen contacten sneller en spontaner tot stand. Dat betekent genieten voor beide partijen.
Voordeel 2: Hechtere band met de kleinkinderen
Wat is er nou leuker dan het opgroeien van de kleinkinderen van dichtbij mee te maken? Juist de kleine momenten geven immers veel plezier. Een ommetje naar het park of een speeltuintje. Samen koekjes bakken. Gaan kijken bij zwemles, voetbal of een voorstelling van de klas. Misschien vindt u het zelfs leuk om voorleesoma of -opa op school te worden? En als de kleinkinderen wat ouder worden, kunnen ze zelf makkelijker bij u langskomen.
Bovendien zullen uw kinderen waarschijnlijk maar al te graag een beroep op u doen om af en toe een paar uur op de kleinkinderen te passen, of om die op regelmatige basis op te vangen. De omstandigheden stimuleren dus de ontwikkeling van een hechtere band.
Voordeel 3: Vertrouwde hulp
Als u (tijdelijk) mantelzorg nodig hebt, of hulp bij een klusje in huis, is het heerlijk om te kunnen terugvallen op de vertrouwde steun van uw kind(eren). Omdat ze u goed kennen begrijpen ze vaak beter wat u wel of niet nodig hebt. En ze zullen ook sneller actie ondernemen om zaken te regelen. Dat is natuurlijk een stuk prettiger dan een vreemde te moeten inschakelen.
Voordeel 4: Een oogje in het zeil
Een weekendje weg, een vakantie: ideaal als een zoon of dochter dan een oogje in het zeil houdt. De planten water geeft, de post uit de brievenbus haalt, een huisdier verzorgt. Of vast wat verse boodschappen haalt en de kamers even lucht als u na een langere periode terugkeert.
Omgekeerd kunt u uw kinderen dezelfde dienst bewijzen. Ook zij zullen blij zijn met een vertrouwde helpende hand.
‘Een valkuil kan zijn dat de wederzijdse verwachtingen te hoog liggen.’
De vier nadelen
Nadeel 1: Te veel aanloop
Hoe goedbedoeld het ook is: het kan zijn dat uw kinderen en/of kleinkinderen vaker langskomen dan u lief is. Of dat ze op momenten binnenwippen dat u eigenlijk andere plannen had of liever even rust wilde. Veel mensen vinden het dan moeilijk om daar iets van te zeggen. Bijvoorbeeld omdat ze niet onaardig willen overkomen, of omdat ze bang zijn dat ze spontane bezoekjes dan afremmen.
Nadeel 2: Contacten worden wat oppervlakkiger
Als je een flinke afstand moet afleggen om elkaar op te zoeken, is het contact vaak langduriger en intensiever van aard. Er is tijd voor een goed gesprek, dat daardoor meer diepgang kan hebben. Die gelegenheid is wat minder vanzelfsprekend als je even samen koffiedrinkt of gaat winkelen.
Nadeel 3: Minder privacy
Als ouders en kinderen elkaar vaak zien, kan dat ook leiden tot te veel bemoeienis. Zoiets kan variëren van wederzijdse irritaties over ‘overbezorgdheid’ tot het gevoel dat beide partijen hun privacy in meer of mindere mate inleveren.
Nadeel 4: Te vaak oppassen
Hoe dol u ook op uw kleinkinderen bent: het oppassen kan u ook te veel worden. Bijvoorbeeld omdat er te vaak of te lang een beroep op opa of oma wordt gedaan. Dat is niet uitzonderlijk. De afgelopen vijf jaar steeg het aantal grootouders dat op hun kleinkinderen past van 58 naar 72 procent. Vaak worden zij meerdere dagen per week ingezet: overdag voor baby’s en peuters en later als naschoolse en/of vakantieopvang voor schoolgaande kinderen.
Het is dus zinvol om uw grenzen te bewaken. En natuurlijk bijtijds goede afspraken te maken.
Groupius Wonen ontwikkelt smaakvolle toekomstbestendige woningen. Door middel van slim ontworpen gebouwen en handige technische oplossingen groeit de woning met de (zorg)behoefte mee, zonder dat men daar nu iets van ziet. De locaties zijn goed bereikbaar, dichtbij winkels en altijd in de buurt van eerstelijnszorg zoals een huisarts. Hier kunt u comfortabel verblijven, veilig wonen en in contact komen met bewoners en mensen van buiten op de speciaal daarvoor ontworpen ontmoetingsplekken.